Στο χείλος της χρεοκοπίας η AIBA

Η διεθνής ομοσπονδία πυγμαχίας έμεινε ακέφαλη καθώς ο πρόεδρός της, ο Wu Ching-kuo, βρίσκεται στον «πάγο» με την κατηγορία της κακής οικονομικής διαχείρισης με την υπόθεση να έχει φτάσει ήδη στην ελβετική δικαιοσύνη… Για χρέος 11,6 εκ. λιρών κάνει λόγο η πειθαρχική επιτροπή συμφωνία με την οποία η AIBA δεν είναι ικανή να διεκδικήσει έσοδα

Ο Wu είχε τη θέση του πρόεδρου της διοργανώτριας αρχής της ολυμπιακής πυγμαχίας από το 2006 και μάλιστα διεκδίκησε την προεδρία της ΔΟΕ το 2013 όταν έχασε από τον Thomas Bach. Ο 70χρονος συνεχίζει να κατέχει θέση στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΔΟΕ και μάλιστα ήταν μέλος της επιτροπής αξιολόγησης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο.

Η εξουσία που είχε στην AIBA εξασθενούσε μέσα στη χρονιά καθώς τα οικονομικά προβλήματα της ομοσπονδίας γίνονται όλο και πιο έντονα. Αυτό το καλοκαίρι, αρκετά μέλη, που αυτοαποκαλούνται πλέον μέλη της μεταβατικής επιτροπής, πέρασαν ψήφισμα μομφής κατά του Wu και προσπάθησαν να απομακρύνουν τον εκτελεστικό διευθυντή William Louis-Marie.

Με την υπόθεση να έχει φτάσει στην ελβετική δικαιοσύνη, ο Wu χαρακτήρισε τις κινήσεις ως παράνομες και υποσχέθηκε να συνεχίσει τη μάχη για να κρατήσει τον έλεγχο της AIBA. Αυτή η προσπάθεια δείχνει να αποτυγχάνει καθώς η πειθαρχική επιτροπή της ομοσπονδίας ψήφισε ομόφωνα υπέρ της αποπομπής του, με άμεση ισχύ και χωρίς δικαίωμα έφεσης. Με ανακοίνωσή της, η επιτροπή ανέφερε ότι η απόφαση ακολουθεί τις διαμαρτυρίες από 11 μέλη της εκτελεστικής επιτροπής και ο Wu κρίθηκε ότι παραβιάζει αρκετά άρθρα και παραγράφους του πειθαρχικού κώδικα.

Στη συνέχεια έγιναν γνωστές οι τέσσερις κύριες κατηγορίες κατά του Wu. Η προσπάθειά του να απομακρύνει τους αντιπάλους του από την εκτελεστική επιτροπή, η λήψη εμπορικών αποφάσεων χωρίς έγκριση, οι ψευδείς αναφορές στα media και τις εθνικές ομοσπονδίες για τα οικονομικά της AIBA και η παρεμπόδιση της ψηφοφορίας μομφής σε βάρος του.

Από τα παραπάνω παραπτώματα ο τρόπος που χειρίστηκε το επιχειρηματικό κομμάτι δείχνει να είναι το πιο βαρύ για τον Ταϊβανέζο με την AIBA να αναφέρει ότι βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας. Σύμφωνα με την πειθαρχική επιτροπή, η AIBA έχει χρέος 11,6 εκατομμυρίων λιρών και δεν είναι ικανή να διεκδικήσει έσοδα. Εκτός από την οικονομική κρίση, η AIBA βρίσκεται σε δύσκολη θέση και από μία σειρά κακών αποφάσεων που επηρέασαν το τουρνουά πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Ο Wu θα αντικατασταθεί από μεταβατικό πρόεδρο, πιθανότατα από τον πρώτο αντιπρόεδρο Franco Falcinelli, τον πρώην επικεφαλής της ιταλικής ομοσπονδίας πυγμαχίας.

Copyright © 2018 Other Sports News. All rights Reserved.