Υπέρ της διαμαρτυρίας των αθλητών η USOC

dsc9694

Οι αθλητές πρέπει να αισθάνονται ελεύθεροι να εκφράζουν τις πολιτικές τους απόψεις κατά τη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Pyeongchang παρά τους αυστηρούς κανόνες που απαγορεύουν τέτοιες εκδηλώσεις, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής ολυμπιακής επιτροπής

Αναφερόμενος στην κυριακάτικη διαμαρτυρία από περισσότερους από 100 παίκτες του NFL, οι οποίοι έσκυψαν στο ένα γόνατο κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου ως διαμαρτυρία για τις φυλετικές  ανισότητες, ο Scott Blackmun είπε ότι οι αθλητές έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τη θέση τους. Ο ίδιος ωστόσο αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη με δεδομένους τους κανονισμούς της ΔΟΕ, που απαγορεύουν ρητά τις επιδείξεις πολιτικής, θρησκευτικής ή φυλετικής προπαγάνδας.

Ο Blackmun θύμισε το γεγονός του 1968 όταν οι Αμερικανοί αθλητές του στίβου Tommie Smith και John Carlos, χαιρέτισαν με τον τρόπο συνήθιζαν οι μαύροι από το βάθρο της πόλης του Mεξικού ξεσηκώνοντας σάλο με τον Smith αργότερα να δηλώνει ότι η κίνηση ήταν ένας χαιρετισμός στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αρκετοί άνθρωποι του αθλητισμού στήριξαν την κίνηση των παικτών του NFL ωστόσο σχολίασαν ότι είναι πολύ νωρίς να πουν τι θα κάνουν αν βρεθούν κι εκείνοι σε παρόμοια θέση. “Σέβομαι αυτό που έκαναν και πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο κοινωνικής αλλαγής. Ως μαύρη πιστεύω ότι είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε”, είπε η Elana Meyers, η Αμερικανίδα πιλότος του bobsled και κάτοχος δύο ολυμπιακών μεταλλίων. “Στους Ολυμπιακούς όμως η μοναδική φορά που ακούς τον εθνικό σου ύμνο είναι όταν κερδίζεις ένα χρυσό μετάλλιο. Εκεί λοιπόν θα κριθεί η απόφαση”.

Η Julia Mancuso, αθλήτρια του αλπικού σκι και κάτοχος τεσσάρων ολυμπιακών μεταλλίων, στηρίζει επίσης τους παίκτες του NFL αλλά είπε ότι η δυναμική είναι διαφορετική για εκείνους που παίρνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. “Όταν είσαι στους Ολυμπιακούς, θέλω να πιστεύω ότι είναι ένα ξεχωριστό γεγονός, διαφορετικό από το NFL ή τις επαγγελματικές αθλητικές ομάδες που αγωνίζονται κάθε διήμερο. Για εμάς είναι κάθε τέσσερα χρόνια”, είπε. “Είμαι υπερήφανη για τους αθλητές που σηκώνουν ανάστημα για τα πιστεύω τους, αλλά θέλω επίσης να πιστεύω ότι όλοι οι αθλητές είναι πατριώτες”.

Copyright © 2018 Other Sports News. All rights Reserved.