Στα δικαστήρια το αυστραλιανό ράγκμπι

GRR101D7Q.1-1

Η απόφαση της Australian Rugby Union να κόψει μία από τις πέντε ομάδες της στο Super Rugby μπαίνει σε μία καθοριστική φάση καθώς η αρμόδια αρχή και η ομάδα των Western Force θα κοντραριστούν ενώπιον της δικαιοσύνης

Η ARU ανακοίνωσε στα μέσα του περασμένου Απριλίου ότι μία από τις Western Force και Melbourne Rebels, θα πρέπει να κοπούν μαζί με δύο ομάδες από τη Νότια Αφρική, ώστε η διοργάνωση να συνεχίσει με 15 – από 18 – ομάδες την επόμενη σεζόν.

Η αντίδραση των, φαβορί για το κόψιμο, Force ήταν άμεση με αποτέλεσμα να κινήσουν νομικές διαδικασίες για να υπερασπιστούν την παραμονή τους.

Η απειλή για τους Rebels ήταν πάντα μικρότερη σε σχέση με της ομάδα του Περθ, καθώς θα έπρεπε να δοθούν πάνω από 10 εκ. δολάρια στον ιδιοκτήτη, αλλά και αποζημίωση στην πολιτεία της Victoria για την επένδυσή τους.

Οι Force ολοκλήρωσαν τη σεζόν νικώντας με 40-11 τους New SouthWales Waratahs, ενώ μετά το παιχνίδι, ο Andrew Forrest, ένας από τους πλουσιότερους Αυστραλούς κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο για να εκφράσει τη στήριξή του.

Ανεξάρτητα του αποτελέσματος που θα έχει αυτή η πρωτοβουλία, κάθε στήριξη στους Force αποτελεί άσχημη είδηση για την ταλαιπωρημένη οικονομικά ARU, που αντιμετωπίζει ήδη υπέρογκα χρέη.

Οι νομικοί εκπρόσωποι θα πρέπει να προετοιμάζονται για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει υπέρ των Force καθώς έχουν συμβόλαιο μέχρι το 2020.

Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να αναγκάσει την ARU να δηλώσει ανίκανη να “ξεφορτωθεί” μία από τις ομάδες της στους ομολόγους της στη SANZAAR. Η Νότια Αφρική έχει ήδη κόψει τους Kings από το Port Elizabeth και τους Cheetahs από το Bloemfontein, με τους δύο συλλόγους να παίρνουν μέρος με ομάδες από Ουαλία, Ιρλανδία, Σκωτία και Ιταλία στην Pro12 της επόμενη σεζόν.

Μία τέτοια…επαναχάραξη συνόρων ανοίγει και πάλι συζητήσεις για το μακροπρόθεσμο μέλλον της SANZAAR, με δεδομένο ότι η Νότια Αφρική, τουλάχιστον στις χρονικές ζώνες, ταιριάζει καλύτερα με την Ευρώπη.

Η ένωση των Αυστραλών παικτών, που τάσσεται κατά της απώλειας μίας ομάδας από τη χώρα, έχει προτείνει την αντικατάσταση του Super Rugby με μία νέα διοργάνωση χωρίς τους Νοτιοαφρικανούς.

Το αφεντικό της ένωσης, ο Ross Xenos, δήλωσε ότι δεν υπάρχει σαφές όραμα για το μέλλον του Super Rugby και πρότεινε μία νέα διοργάνωση μετά το 2020 με ομάδες από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία και τα νησιά του Ειρηνικού.

“Όταν άρχισε το Super Rugby το 1996, η ένωση των δυνάμεων του ράγκμπι στο νότιο ημισφαίριο είχε νόημα. Ωστόσο μετά από 20 και πλέον χρόνια αυτή η ιδέα δείχνει να σβήνει”, έγραψε σε άρθρο του στους Sunday Star Times της Νέας Ζηλανδίας.

Copyright © 2018 Other Sports News. All rights Reserved.