Δυνατό παρόν, αισιόδοξο μέλλον για το ελληνικό θαλάσσιο σκι

Στην 5η θέση του κόσμου η Μαρία Βιμπρανιετσοβά (άλμα), στην ίδια θέση (U21) o Φίλιππος Κύπριος (σλάλομ), στην 11η (U21) ο Νίκος Πλυτάς (φιγούρες)...Η ετήσια ranking list της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θαλάσσιου Σκι δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ισχυρό παρόν, αλλά κι ένα δυνατό μέλλον στο άθλημα

Σε μια πρώτη ανάλυση της ετήσιας λίστας (Νοέμβριος 2015-Οκτώβριος 2016) της IWWF, η οποία προκύπτει από τα αποτελέσματα του τελευταίου έτους, θα μπορούσε κανείς να πει ότι το ελληνικό θαλάσσιο σκι, όχι απλά έχει κάνει βήματα μπροστά, αλλά θα μπορούσε να έχει μια ισχυρή θέση στον παγκόσμιο χάρτη. Παρά τα πολλά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους Έλληνες αθλητές και της Ελληνίδες αθλήτριες, εντός συνόρων. Τα νούμερα όμως δεν μπορεί να αμφισβητηθούν. Και στα τρία αγωνίσματα (άλμα, σλάλομ, φιγούρες) δεσπόζουν ελληνικά ονόματα είτε στην πρώτη 10άδα, είτε μέσα στην πρώτη 100άδα. Δύσκολο επίτευγμα αν αναλογιστεί κανείς ότι η οργάνωση και η προσήλωση σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γαλλία και η Λευκορωσία είναι σε τέτοιο βαθμό που δύσκολα θα την δούμε στη χώρα μας για διάφορους λόγους.

Άλμα

Αναμφίβολα το μεγαλύτερο όνομα αυτή τη στιγμή, από ελληνικής πλευράς, είναι αυτό της Μαρίας Βιμπρανιετσόβα, η οποία μέσα σε τρία χρόνια έχει ανέβει δις στο βάθρο σε επίπεδο Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ενώ βρίσκεται πάντα μέσα στην 10άδα σε παγκόσμιο επίπεδο. Στις λίστες που ανακοίνωσε η IWWF, η Ελληνίδα αθλήτρια βρίσκεται στην 5η θέση του κόσμου (53,90μ.) ακολουθώντας τις Jacinta Carroll (58,95), Alex Lauretano (56,75), Nancy Chardin (54,10), αλλά και την καλή της φίλη, Jutta Menestrina (54,05). Στο μοναδικό αγώνισμα που δεν υπάρχει ελληνική παρουσία μέσα στις πρώτες 100 θέσεις, είναι στο άλμα ανδρών με τους Freddy Krueger (ΗΠΑ) να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας (71,55), με τον Καναδό Ryan Dodd (71,10) και τον Γερμανό Bojan Schipner (70,30) να πλαισιώνουν την πρώτη τριάδα.

Σλάλομ

Σειρά έχει το μέλλον… Και συγκεκριμένα ο Φίλιππος Κύπριος, ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο κατέκτησε την 4η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα χάνοντας το μετάλλιο στις λεπτομέρειες. Ο νεαρός αθλητής βρίσκεται στην 5η θέση (U21) στον κόσμο, ενώ σε επίπεδο ανδρών έχει ανέβει στην 36η θέση. Μαζί του και ο Άρης Τεσουέρ, ο οποίος είναι στην 66η θέση στους άνδρες, στην 16η στα U21, αλλά και στην 4η θέση στην κατηγορία junior! Στην κορυφή του σλάλομ ανδρών, βρίσκονται οι Nate Smith (ΗΠΑ), Frederick Winter (Μ. Βρετανία) και Sasa Descums (Γαλλία).

Φιγούρες

Σε ένα ακόμη αγώνισμα όπου η χώρα μας έχει όχι μόνο παρών, αλλά και αισιόδοξο μέλλον. Ξεχωρίζει ο Νίκος Πλυτάς, ο οποίος είναι στην 27η θέση στους άνδρες, ενώ στην κατηγορία U21 βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πρώτη 10άδα (11η θέση). Στην 49η θέση (άνδρες) είναι ο Άρης Τεσουέρ, ο οποίος όμως είναι στους πρώτους «10» στην κατηγορία junior, ενώ μέσα στην πρώτη 100άδα (άνδρες) είναι και ο Θύμιος Κουσαθανάς. Κορυφαίος στη λίστα είναι ο Λευκορώσος Allskei Zharnasek, ενώ ακολουθεί ο Joshua Briant (Αυστραλία) και ο Adam Pickos (ΗΠΑ). Ελληνική παρουσία έχουμε και στην κατηγορία των γυναικών με την Μιχαέλα Παππούδη να ξεχωρίζει βρισκόμενη στην 56η θέση στον κόσμο, ενώ η Ελληνίδα αθλήτρια είναι στην 36η θέση στην κατηγορία U21. Anna Gay (ΗΠΑ), Neilly Ross (Καναδάς) και Erika Lang (ΗΠΑ) κατέχουν τις τρεις πρώτες θέσεις στην κατηγορία των γυναικών.

Copyright © 2018 Other Sports News. All rights Reserved.