«Έφυγε» ο Viktor Tikhonov

SP  RUSSIANS

O προπονητής της ΕΣΣΔ και της Κοινοπολιτείας που κέρδισε τρία διαδοχικά χρυσά ολυμπιακά μετάλλια άφησε την τελευταία του πνοή στη Μόσχα σε ηλικία 84 ετών

«Κατέληξε το βράδυ. Ο τρεις φορές «χρυσός» ολυμπιονίκης και θρυλικός προπονητής υπέφερε από μακροχρόνια ασθένεια», ανέφερε η ανακοίνωση της ρωσικής ομοσπονδίας ice hockey.

Εκτός από τα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια το 1984, το 1988 και το 1992 ο Tikhonov αναδείχθηκε 8 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ως προπονητής. Ο ίδιος ήταν επικεφαλής της σοβιετικής ομάδας που ηττήθηκε από τις ΗΠΑ στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων του 1980 σε ένα παιχνίδι που έμεινε στην ιστορία ως το «θαύμα στον πάγο».

Η ΕΣΣΔ ήταν η «χρυσή» ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια αλλά ηττήθηκε με 4-3 από μία ομάδα που αποτελούνταν κυρίως από παίκτες του κολεγιακού πρωταθλήματος. Η νίκη αυτή έφερε τους Αμερικανούς παίκτες στο διεθνές προσκήνιο και τους ανέβασε στο επίπεδο των εθνικών ηρώων με τον τότε προπονητή των ΗΠΑ Herb Brooks να δέχεται προσωπικά τα συγχαρητήρια του τότε προέδρου Jimmy Carter.

 

Copyright © 2018 Other Sports News. All rights Reserved.